Arabanın Torpidosuna Sokarım!!!!!

Arabanın Torpidosuna Sokarım!!!!!
Murat Özarı: - Eğer var ya bak sana Fikret Engin sana bişey söyliyim, bak bi dakka ya, bi dakka sana bişey söyliyim, o Teoman, sen şimdi burdasın ya, sen benim arkadaşımsın, Fikret Engin, ben senin için ölüme giderim. Fikret Engin: - Eyvallah, ben de giderim abi, tamam. Murat Özarı: - Sen benim kader arkadaşımsın. Teoman Bey, sana benim yanımda öyle vuracak var ya, O Teoman'ı var ya, arabanın torpidosuna sokarım!!!

25 Ocak 2010 Pazartesi

Bir Efsane: Umut Bulut



Futbolumuzda hakkı olan değeri görmeyen, küçümsenen, santrofor kıtlığı çeken milli takım için bırakın aday sporcu olmayı adı bile geçmeyen, güzide futbol medyamızın gözüne giremeyen, kendi takımının taraftarınca yuhalanan ama asla vazgeçmeyen, küsmeyen, pes etmeyen gerçek bir çirkin kral'dır Umut Bulut.
Biz genel olarak konu futbol olunca tek bir değeri yargılıyoruz o da yetenek. Sporcunun topla yumuşak olması, dripling özellikleri bizim gözümüzde iyi bir futbolcu hatta yıldız futbolcu olması için yeterli veriler malesef. Oysaki yetenek, tek başına karakter ve iş ahlakından bağımsız ölçülebilecek bir değer değildir. NBA'den örnek verirsek eğer ilk akla gelenlerden Michael Jordan'ı, Kobe Bryant'ı birer yıldız, hatta efsane yapan değerler yeteneklerinin yanında karakterleridir de. Bu karakteri oynadıkları oyuna yansıtmaları, takımları için kullanmaları hepsinden önemliside devamlılıkları ile efsanedirler. Bu da bütün bunların yanında çok gelişmiş bir iş ahlakı anlayışına sahip olduklarını gösterir.

Bu noktada konumuzun öznesi Umut Bulut'a gelirsek eğer, Trabzonspor'a geldiği 2006-2007 sezonunda itibaren oynadığı 3,5 sezonda geçiniz Trabzonspor'u Türkcell Süper Lig'de en çok forma giyen oyuncudur Umut Bulut. Aynı dönemde Trabzonspor'un oynadığı 120 Lig maçının 114'ünde forma giymiş. Son Sivas maçıyla beraber attığı toplamda 49 lig golü performansıyla yine aynı periyotta oynamış ilk 10 faal futbolcu sıralamasında Alex'in 51 gollük performansından sonra ikinci sırada. Kimileri "istatistik mini etek gibidir, çok şey gösterir ama en önemli şeyleri göstermez" özlü sözüyle burada bize karşı çıkabilir. Evet yanına bu rakamları destekleyecek bilgileri koymazsanız, şartları ve genel çerçeveyi çizmezseniz öyledir. Ama bunları yaparsanız istatistik size hepsini gösterir, hatta görmek istemediklerinizi bile. Gelin şimdi biz bunu yapalım.

2006-2007 sezonuna Lazorini ile başlayan Trabzonspor 4. Haftada hoca değişikliğine gitti ve Ziya Doğan'la anlaştı. Ligi 52 puanla 4. sırada bitirdi intertoto'ya gitti. Umut o sezon oynadığı 31 maçta 15 gol kaydetti. Hiç sakatlanmadı. O sezon Ziya Doğan'ın favori ilk onbiri: Tolga, Erdinç, Risp, Musa, Celalettin, Hüseyin, Ayman, Gökdeniz, Yattara, Ceyhun, Umut.

2007-2008 sezonunda Sivas maçınında etkisiyle Ziya Doğan ekim ayının sonuna kadar ancak dayanabildi ve yerini Ersun Yanal'a bıraktı. Bir önceki yıl gibi kayıp bir sezon olarak niteleyebileceğimiz bu sezonda Trabzonspor ligi ancak 49 puanla 6. bitirebildi. Umut ise 33 maçta 14 gol attı. Hiç sakatlanmadı. O sezon Ersun Yanal'ın favori ilk onbiri: Tolga, Erdinç, Tayfun, Jabi, Celalettin, Hüseyin, Serkan, Gökdeniz, Ceyhun, Yattara, Umut.

Bu iki başarısız sezonun ardından hedef olmasa bile şartların getirdiği bir durum olarak şampiyonluğa oynadıkları 2008-2009 sezonunda 64 puanla ligi üçüncü bitirdiler. 29. Hafta Ersun Yanal kovuldu ve son 5 hafta takımı yardımcı antrenör Ahmet Özen çalıştırdı. Umut yine 33 maçta 14 gollük bir performans sergiledi. Hiç sakatlanmadı. Ersun Yanal'ın favori ilk onbiri: Sylva, Egemen, Song, Cale, Serkan, Hüseyin, Selçuk, Colman, Yattara, Gökhan, Umut.

2009-2010 sezonuna Belçikalı Hugo Broos ile başlayan karadeniz temsilcisi, 14. haftada Hugo Broos'un görevine son verilmesinin ardından Şenol Güneş'le anlaştı. Bu periyotta Umut ligde oynadığı 18 maçta 6 gol attı. Henüz sakatlanmadı.

Şimdi yukarıda ki tabloyla birlikte düşünürsek eğer, benim tek gördüğüm şey kadro ve antrenör istikrarı, sportif başarı, yapılanma, performans, mali tablo vs. neresinden tutsanız elinizde kalacak olan kulüpte yerel/ulusal basını, hocası/yönetimi, taraflısı/tarafsızı onca eleştiriye rağmen ayakta kalmış tek adamdır Umut Bulut. Yukarıda geçen Turkcell Super Lig'de ligimizin en dominant oyunucusu olan 51 gollü Alex'ten sonra 49 golle en verimli ikinci oyuncu olan Umut'un Alex'in 10da 1i kadar penaltı kullanmadığını da belirtmeliyiz.

Umut Bulut vazgeçmeyen karakteri, bitmek bilmeyen enerjisi, dayanıklılığı-devamlılığı, pozisyon sezisi ve takipçiliğinin yanında hiçbir şekilde oyundan kopmaması-oyuna küsmemesi gibi özellikleriyle tam bir Trabzonspor futbolcusudur. Çünkü Trabzonspor'un temsil ettiği değerlerdir, kulübün karakterinin birer unusurlarıdır bunlar. Barındırdığı bu değerleri sayesinde Kayserili olmasına rağmen sahada tam bir Trabzon delikanlısı gibidir Umut. Burada kaçırdığı goller yerine son Sivasspor maçından bir pozisyonu hatırlayalım, atmış olduğu 2 golden sonra maç bu arada 3-1 olmuş bitmek üzere, sezon sonunda sözleşmesi bitecek yani transfer sezonu kendisi için, takımının 4. golünü atmak için kaleciyle çarpışıp sakatlanma pahasına hiç düşünmeden araya ayağını sokması çuvalla para verseniz satın alabileceğiniz bir özellik değildir. Zor bir futbol şehri olan Trabzon'da, partneri olan Gökhan Ünal gibi de -en az onun kadar eleştilmesine rağmen- 1,5 sezon sonra benim üstüme burada araba sürüyorlar diye de ağlayıp, ekmeğini yediği bu şehrin insanlarına saygısızlık da yapmamıştır.

Mantık sınırlarını zorlayan bir futbolcu sirkülasyonuna sahip kulüpte şimdiye kadar çalıştığı, (arada birer maç görev yapan hocaları saymadan) Lazaroni hariç (sadece 3 hafta görevde kaldı), Ziya Doğan, Ersun Yanal, Ahmet Özen, Hugo Broos ve son olarak Şenol Güneş'in banko oyuncusu olan, sözleşme imzaladığı tarihten itibaren takımda en çok dakika alan, en çok gol atan, böyle bir değeri tüm camia olarak ıska geçmemek, gereken itibarı vermek gerekir düşüncesindeyim.

Altyapısından son 5 yılda önemli sporcular yetiştiremeyen, yetişenlerden de istenilen verimi alamayan Trabzonspor için, bundan sonra altyapıda yetişecek genç filizlere bünyesinde barındırdığı bu özellikleriyle rol model olarak gösterilmesi gereken bir sporcudur Umut Bulut. Şenol Güneş'inde son röportajında en çok memnun olduğum futbolcum demesi de kör gözlerin açılması için çok önemlidir. Ayrıca Sivasspor maçında kaçırdığı golden sonra taraftarların bu kez lehte Umut! Umut! diye bağırmaları da gerçek anlamda bir dönüm noktasıdır bu kulüp için.

Sözleşmesi bu sezon sonu bitecek olan Umut Trabzonspor'da kalsa da başka bir takıma gitsede benim gözümde bu formayla izlediğim Hami Mandıralı, Şota Arveladze ve Fatih Tekke'den sonra -şartlar gözönüne alındığında- şimdiye kadar göstermiş olduğu performansıyla efsaneleşmiş bir isimdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder